nedeľa 14. decembra 2014

Je fit život naozaj taký drahý?

Často sa stretávam s názorom,že zdravá strava a fitness život je drahý. Nie je to celkom tak.


Strava
Skúste spočítať, koľko dáte počas mesiaca za čokolády,sladkosti,chipsy. Zdravé stravovanie nie je o tom, aby ste jedli čo najdrahšie potraviny, ale aby ste do seba dostali vitamíny,minerály, zdravé tuky, čo najviac komplexných sacharidov, dostatočné množstvo vlákniny a bielkovín. Nikde nie je napísané,že to najdrahšie je aj najzdravšie a najkvalitnejšie. Nemusíte kupovať drahé avokádo,mango, kaki, úplne stačí ovocie a zelenina zo záhrady. Ovocie a zeleninu si v lete môžete zamraziť a v zime ich máte skoro ako čerstvé. A určite vás babka zásobuje vlašskými orechmi. Väčší problém môže byť akurát s mäsom. V obchodoch len ťažko zoženie kvalitné mäso a to z domáceho chovu nie je práve najlacnejšie. Ak máte mäso len párkrát do týždňa (2-3), dá sa to zniesť, ale ak ste mäsožravci, ktorí majú mäso pomaly aj na raňajky, tam sa oplatí sledovať akcie.
V jednej knihe som čítala, že pre telo sú oveľa prirodzenejšie potraviny, ktoré rastú v našom klimatickom pásme. A pochybujem,že v každej druhej záhrade rastú banány a avokádo (banánov sa aj tak nikdy nevzdám). Samozrejme, raz za čas je dobré niečo málo si dopriať, napríklad kúsok čokolády, koláč, fastfood. Možno si poviete, čo ja o tom už len viem, stravujem sa podľa IIFYM a to, či je to zdravé alebo nie neriešim ale verte mi, nie je to tak. Oveľa radšej si dám o 20-30g viac ryže ako čokoládu.

Protein
Do fitnes stravy patrí aj protein. Ten síce nie je nutnosťou ale veľa cvičiacich ľudí ho pije. Protein tak isto stojí dosť, ale dajú sa nájsť aj lacné a pritom kvalitné proteíny.

Posilňovňa 
Posilňovňa tiež nie je najlacnejšia záležitosť, ale určite sa vo vašom meste nejaké lacnejšie fitko. Možno nebude až tak dobre vybavené, ale určite tam bude všetko čo potrebujete.

Nákupy
Vytvorila som nákupný zoznam aj s cenami, v ktorom sú základné potraviny na mesiac. Je to len orientačné, niekto zje viac, niekto menej a určite som aj na niečo zabudla.

ZOZNAM (ceny sú orientačné)
ovsené vločky 0,5€ x 5
ryža (1 kg balenie) 0,7€ x 2
tuniak (140g) 1,5€ x 4
kuracie prsia (1 kg)  6€
hovädzie mäso (1 kg) 8€
cestoviny 1€ x 2
banány (1 kg) 1,2 x 2
jablká (1 kg) 0,45 x 2
mrazená lesná zmes 1,5€
arašidy (500g)/ orechy (200g) 1,3€
paradajky (1 kg) 1,2€
brokolica 0,6€ x 3
uhorka 0,5€ x 2
tvaroh (250g) 0,5€ x 12
jogurt (500g) 0,6€ x 3
cottage 0,5€ x 5
šunka 2€ x 2
syr 1,4€ x 2
cream cheese 1,2€ x 2
pečivo (kaizerka) 0,15€ x 16
ryžové chlebíky 0,7€ x 4
proteín 13€ + fitko (mesačná permanetka) 18€
SPOLU: 97,3€

+typy:
-nechoďťe nakupovať hladný, zaručene toho kúpite viac ako keď ste najedený
-sledujte akcie


V tomto článku som vám chcela ukázať, že fitnes život nie je až taký drahý, ako si niektorí myslia. Samozrejme, nemýľte si fit človeka s kulturistom, ten toho potrebuje oveľa viac.

4 komentáre:

  1. okej...za mesiac dam za cokolady asi 5€, za ostatne sladkosti a cipsy 0€. nikto ma orechmi nezasobuje a v zahrade mame akurat tak jablka, ktore vydrzia priblizne od septembra do novembra, clovek co nema ani zahradu, ani babky si musi kupovat ovocie a zeleninu normalne v obchode. a k tvojmu zoznamu - je podla mna nedostatocny. keby si mala jest veci len z toho zoznamu, tak po dvoch tyzdnoch nemas co jest. dost ti tam chybaju veci ako olej, muka, ocot, korenie, sol atd. ano, tie sa sice kupuju len raz za cas, ale do rozpoctu ich zahrnut musis, nie je to zanedbatelna polozka. podla mna zit zdravo je drahe. jednoducho ovsena kasa s bananom , orechami a arasidovym maslom ta vyjde 3 krat viac ako biely rozok s pastekou/natierkou/maslom. iste, ked budeme porovnavat supernezdraveho cloveka, ktory sa napchava sladkostami, cipsami, pije litre koly, alkoholu atd s clovekom co sa snazi zit zdravo, tak mozno ten zdravo sa stravujuci vyhjde z toho financne lacnejsie, ale ked porovname cloveka, ktory sa stravuje obycajne, ani zdravo, ani nezdravo a toho zdravo sa stravujuceho, tak ten zdravo stravujuci bude minat na jedlo daleko viac. skratka...misa salatu na veceru stoji vzdy viac ako platok namazaneho chleba.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. okej...za mesiac dam za cokolady asi 5€, za ostatne sladkosti a cipsy 0€. nikto ma orechmi nezasobuje a v zahrade mame akurat tak jablka, ktore vydrzia priblizne od septembra do novembra, clovek co nema ani zahradu, ani babky si musi kupovat ovocie a zeleninu normalne v obchode. a k tvojmu zoznamu - je podla mna nedostatocny. keby si mala jest veci len z toho zoznamu, tak po dvoch tyzdnoch nemas co jest. dost ti tam chybaju veci ako olej, muka, ocot, korenie, sol atd. ano, tie sa sice kupuju len raz za cas, ale do rozpoctu ich zahrnut musis, nie je to zanedbatelna polozka. podla mna zit zdravo je drahe. jednoducho ovsena kasa s bananom , orechami a arasidovym maslom ta vyjde 3 krat viac ako biely rozok s pastekou/natierkou/maslom. iste, ked budeme porovnavat supernezdraveho cloveka, ktory sa napchava sladkostami, cipsami, pije litre koly, alkoholu atd s clovekom co sa snazi zit zdravo, tak mozno ten zdravo sa stravujuci vyhjde z toho financne lacnejsie, ale ked porovname cloveka, ktory sa stravuje obycajne, ani zdravo, ani nezdravo a toho zdravo sa stravujuceho, tak ten zdravo stravujuci bude minat na jedlo daleko viac. skratka...misa salatu na veceru stoji vzdy viac ako platok namazaneho chleba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Beriem tvoj názor ale písala som tam že je to len orientačné, sama toho zjem za mesiac oveľa viac. Je na každom ako sa rozhodne, chcela som len poukázať na to, že to nie je o tom piť dennodenne mandlové alebo kokosové mlieko a jesť avokádo, a všetky veci bio pretože akonáhle je na niečom napísané bio cena je o dosť vyššia. A zdravo sa dá stravovať aj s úplne normálnymi lacnými potravinami. Veľa vecí je zdravých ale obsahujú vyššie množstvo tuku a ľudia ich hneď hádžu do jedného vreca s čokoládou a vyprážanými jedlami a majú zakomplexované že sa z toho priberá. Napríklad šunka, syry alebo aj smotana,maslo a je toho oveľa viac. A ďalšia vec je, že z ovsenej kaše s banánom a orechmi dostaneš viac vitamínov a minerálov ako rožok s paštetou. Ale je to len môj názor. Každý vidí zdravé stravovanie inak.

      Odstrániť
    2. Ako sa dá stravovať "ani zdravo, ani nezdravo" ? :D Ja sa do toho zdravého stravovania až tak nerozumiem keďže každý tvrdí niečo iné, ale rožok s paštétou ťa zasýti viac ako ovsená kaša s ovocím no pozri koľko vitamínov má ovocie a koľko paštéta. Zdravie je dôležitejšie ako peniaze takže tvoje telo a organizmus sa ti v určitom veku odvďačí za to koľko si naňho minula. Ľudia nechodia nakupovať len raz do mesiaca, ale do obchodu bežia zakaždým keď je akcia popritom kúpia aj to čo až tak nepotrebujú čiže keď si každý týždeň kúpiš tri druhy šunky/salámi aspoň dve paštéty, syr tavený v črievku, eidam, minerálku, ochutenú vodu, tresku každý deň aspoň štyri rožky, chlieb a kadejaké pečivo len preto, že je akcia toto ťa nevyjde drahšie?

      Odstrániť