pondelok 2. februára 2015

Prečo jesť viac

Článkov "Ako sa donútiť jesť menej" je na internete a v časopisoch neúrekom. Prečo telo trápiť drastickými dietami a obmedzovaním sa, keď svoju vysnívanú postavu môžete dosiahnuť aj bez toho.

Časopisy a internet nás dlhé roky kŕmili nezmyslami (ešte stále to robia), ktorým niektoré ženy (a muži) ešte stále veria. Jesť viac kalórii ako je bazálny metabolizmus? Veď budem mať na bruchu pneumatiku!

A keďže rada vytŕčam z davu a "pravdivé" články o chudnutí ma vytáčajú (to že ležím doma v posteli s vreckovkami je len druhý dôvod), na protest som spísala dôvody prečo jesť viac pretože niečo také si v časopise určite neprečítate.


1. Menej hladu
Je logické, že keď jete viac, ste menej hladní (čo u mňa neplatí). Zo začiatku s väčším množstvom jedla budete mať problém (900 kcal a 1900 kcal je celkom rozdiel) ale žalúdok sa vám po pár dňoch roztiahne. Tiež nie je dobré skočiť hneď o 500 kcal ale príjem zvyšovať postupne.

2. Chudnutie
Ak jete viac, teoreticky by ste mali pribrať. Nie je to však celkom pravda. Ak ste sa dostali pod hranicu bazálneho metabolizmu, po určitom čase sa chudnutie zastavilo, pretože sa vám spomalil metabolizmus. Pomalým navyšovaním jedla (aj keby to bolo 50 kcal za týždeň) metabolizmus opätovne po určitom čase naštartujete. Je možné, že kým sa metabolizmus naštartuje priberiete pár kíl, ale tie neskôr veľmi ľahko zhodíte

3. Svalíky
Svaly nenaberiete, keď nebudete dostatočne jesť. Asi vás nepoteším, ale ak jete pod bazál a denne driete v posilňovni je vám to na nič. Z vody svaly nenarastú.

4. Zažívanie a MS
Tieto 2 témy sú dosť osobné ale patrí to k životu. Často sa stáva, že nedostatočným množstvom jedla a veľkým úbytkom váhy ženy prídu o menštruáciu a majú zápchu. Vyšším príjmom bude vyprázdňovanie pravidelné a aj menštruácia by sa mala po určitom čase upraviť.

5. Pokoj a radosť zo života
Konečne si nebudete od hladu obhrýzať nechty, slintať nad každou fotkou jedla a v posilňovni budú padať rekordy, lebo budete mať oveľa viac sily ako predtým. A o pokrokoch v zrkadle ani nehovorím.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára